Lábfájdalom, Lábzsibbadás és lábfájdalom vizsgálat

A lábfájdalom lehetséges okai

Páll Zoltán Létrehozva: Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a lábfájdalom egyes fajtáit vette számba.

Csontritkulás okozta panasz

Tudni kell, honnan ered a fájdalom A lábat érintő fájdalmak egészen széles spektrumon mozoghatnak, az lábfájdalom, gyorsan múló sajgástól a kínzó fájdalomig, ami aludni sem hagyja az érintettet. A fájdalmat maguk a betegek is sokféleképpen írják le: sokan beszélnek égő érzésről, lüktetésről, nehézláb—érzésről vagy akár arról, hogy olyan lábfájdalom van, mintha jeges vízben állnának.

lábfájdalom

Olyan neurológiai tünetek is csatlakozhatnak lábfájdalom fájdalomhoz, mint a gyengeség-érzés, a zsibbadás vagy az lábfájdalom érzés, mintha tűkkel szurkálnák a betegek lábát. A lábfájdalom oka sokszor valóban az alsó végtagokban keresendő, de az is gyakori, hogy gerinc eredetű lábfájdalom probléma.

a fájdalom egyik ízületről a másikra átkerül ízületi duzzanat oka

Eredője lehet a gerinc alsó szakasza, ahonnan az ülőideg ered, de akár az L4 csigolyánál kialakuló porckorongsérv is lehet az ok, aminek kapcsán megjelenhet a comb elülső, laterális lábfájdalom a belső boka felé lábfájdalom fájdalom, és a térdfeszítő izmok gyengülése. Mivel az ágyéki idegek a láb egyes területein futnak, így legyen szó bármilyen lábat, lábfejet érintő problémáról, mindig vizsgálni kell a gerincet is.

Hogyan fáj?

Az égető lábfájdalom

A lábfájdalmat — többek közt az eredőjétől függően — számos módon lehet érzékelni, lehet leírni. Íme, a legjellemzőbb típusok: Éles, égő fájdalom Ez az érzés élesen jelentkezik lábfájdalom alsó gerincszakaszból vagy a tomporból kiindulva és a lábakig lehúzódva.

Az is előfordulhat, hogy az égő lábfájdalom szakaszosan bukkan fel és a lábfejeket is érinti. A betegek gyakran olyan kifejezésekkel írják le az érzést, mintha az elektromossághoz hasonlatos lábfájdalom, sugárzó, olyan, mint az áramütés, és a krónikus lábfájdalomtól eltérően nagyon erős, néha kibírhatatlan.

az alsó lábszár artrózisának kezelése

Gyakran kiderül, hogy az ilyen fájdalom az alsó gerincszakasz irritációjának köszönhető, és isiász áll a probléma mögött. Zsibbadás vagy bizsergés A lábzsibbadást mindenki megtapaszthatja, amikor hosszú ideig ül lábfájdalom pózban, amely akadályozza a láb kielégítő vérkeringését.

Ilyenkor nem érzékeljük a hideget, a meleget, a lábfájdalom. Ehhez hasonlatos érzést okoz az is, amikor a gerinc valamilyen problémája miatt zsibbad a lábfájdalom lába, bár ilyenkor a zsibbadás tartósan van jelen és jelentősen rontja az életminőséget.

Ha porckorong eredetű

Például lehetetlenné válhat a járás vagy az autóvezetés, ha a lábfej vagy az egész láb zsibbad. Ez az érzet lábfájdalom enyhe bizsergéstől a teljes érzéketlenségig lábfájdalom.

kenőcs ízületek és fájdalmak kezelésére

Gyengeség vagy nehézség-érzés A láb gyengeség- vagy éppen nehézség-érzését többnyire a mozgás váltja ki. Az érintettek úgy írják lábfájdalom az érzést, hogy szinte húzniuk kell a lábukat, vagy, hogy képtelenek olyan lábfájdalom és könnyen járni, mint korábban, esetleg különös nehézséget okoz nekik a lépcsőzés, a gyengeség és a lassú reakcióik miatt.

A gyengeségtől szenvedő páciensek általában nem tudnak lábujjhegyen vagy a sarkukon járni, forgatni a bokájukat. Állandó fájdalom Ezt a típusú fájdalmat jobbára a tompor területén érzik a betegek, vagyis ez nem tipikusan lábfájdalom, de kísérheti a láb fájdalma is.

mint kenet az ízületi fájdalomra térdízületi kezelés zselatinnal

Nagyon gyakran csak az egyik lábfájdalom jelentkezik, sokszor izomgörcsnek vagy gyöki fájdalomnak radiculopathia is nevezik. Sokszor enyhülést hoz, ha a beteg nyújtózik, sétál vagy más, könnyű mozgást végez. Pozíciótól függő lábfájdalom Ha a lábfájdalom határozottan felerősödik ülés, állás vagy járás közben, lehetséges, hogy a deréki gerincszakasz problémája áll a háttérben.

 • Deformáló artrosis a kéz kis ízületeiben
 • Mi kezeli a fájó ízületeket
 • Ezek a kiváltó okok jól láthatóak és könnyen kitapinthatóak a beteg számára, ám a pontos diagnózist reumatológus vagy ortopéd szakorvos tud felállítani.
 • Ezek különösebb, komolyabb kezelést nem igényelnek.
 • Ízületi ultrahanggal kideríthető a lábfájdalom oka
 • Az érelmeszesedés kezelésével kapcsolatos tapasztalatok
 • Lábszárfekély kezelése A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve.
 • Lábzsibbadás és lábfájdalom vizsgálat - Árvai-Barta MED magánklinika

Ilyen esetben egy lábfájdalom sokszor hoz könnyebbséget. Például gerinccsatorna-szűkületnél sokszor enyhíti a fájdalmat, ha a beteg kissé előrehajol, miközben az elfordulás mintha golfütésre készülne fokozza a kellemetlenséget.

 • Az akut rheumatoid arthritis kezelése
 • Lesznyák Judit Szinte mindenkivel előfordul egyszer-egyszer, hogy alsó végtagjaiban, a lábszár területén hosszabb-rövidebb ideig tartó fájdalmat érez.
 • Bokaízület duzzanat edzés után
 • A térd deformáló artrózisának kezdeti megnyilvánulása
 • Lábfájdalom – zsibbad, ég, gyenge vagy állandóan fáj?
 • Súlyos fájdalmat okoz a kéz ízületeiben
 • Kenőcs térdízület kezelésére

Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. Forrás: Az ujjak ízületeinek gyulladásának okai Fájdalomközpont www.

Lásd még