Szegycsontgyulladás, Bordaporcgyulladás - Tünetek, okok és kezelés

Tietze szindróma

Főoldal » Betegségek » Sérülések és mozgásszervi betegségek » Ízületi kopás, artrózis » Tietze szindróma A Tietze szindróma ritka mozgásszervi betegség, mely fájdalmas lehet, de soha nem súlyos.

szegycsontgyulladás ízületi gyógyulás sérülés után

A porc duzzanata azokban az ízületekben fordul elő, melyek szegycsontgyulladás felső bordákat összekötik a szegycsonttal. Általában a második és harmadik borda a leginkább érintett.

Főoldal » Az orvos válaszol » Dr. Farkas Judit » Szegycsont fájdalom Kérdés:  Ma voltam emlőultrahangon, mert azt hittem, valami baj van a mellemmel, mert a szegycsontnál és jobb oldalon az emlő szegycsontgyulladás fájdalmat éreztem, ami nyomásra fájt. A doktornő szegycsontgyulladás mondta, nem daganat, nem kell műteni, annyi az egész, hogy ahol a bordám és a szegycsontom összeér, ott van egy kis folyadék. Gyulladást említett, amivel nem tud mit kezdeni.

Senki nem tudja pontosan, mi okozza a Tietze szindrómát. Néhány szakember úgy véli, ennek oka sok apró trauma a mellkasfalnál okozhatja ezt az állapotot, több légzőszervi fertőzés, köhögési rohamok vagy más fizikai aktivitás.

A mellkasi deformitásokról Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd traumatológus szakorvos

Néha előfordul más kérdés, mint például pikkelysömör, arthritis. Előfordulása leggyakoribb nagyobb gyermeknél, fiatal felnőtteknél, 40 év alatt.

  • Alultápláltságot jelent.
  • Sternotomia Definíció Sternotomiának nevezzük a szegycsont sternum középvonalban történő hosszanti átvágását, megfelezését.

A Tietze szindróma más betegség, mint a Tietz-szindróma, mely szintén ritka betegség és szegycsontgyulladás, halláscsökkenéssel, világos bőrrel és hajjal jár. Tünetek A Tietze szindróma leggyakoribb tünete a mellkasi fájdalom és a duzzanat, ezek hirtelen jelentkeznek és tűnnek el ugyan olyan gyorsan vagy fokozatosan alakulnak ki, aztán évekre eltűnnek.

szegycsontgyulladás felmelegedés a vállízület artrózisával

Az is előfordul, hogy megszűnik a fájdalom, de a duzzanat megmarad. A fájdalom néha ráterjed a nyakra, a felkarra és vállakra. A fájdalom lehet enyhe vagy súlyos, tompa vagy éles.

Szív miatti mellkasi fájdalom A szív miatti mellkasfájdalom potenciális okai a következők is lehetnek: Szívroham. A szívrohamot legtöbbször egy szegycsontgyulladás vezető ér elzáródása okozza, amely egy vérrög miatt záródhat el. Az angina egy fajta mellkasfájdalom, amelyet a szívbe menő gyenge vérellátás okoz. Ezt gyakran szegycsontgyulladás verőerek oldalán felgyülemlett vastag plakk okozza. Ezek a lerakódások beszűkítik az ereket, ezzel érszűkületet okozva.

Néhány beteg szerint késszúrásszerű. Tüsszentés, köhögés, testi megerőltetés, szegycsontgyulladás, nevetés, a biztonsági öv viselése, valaki megölelése vagy akár csak a lefekvés is rosszabbítja a fájdalom érzését. A Tietze szindróma fájdalma összetéveszthető szívinfarktussal, de vannak különbségek.

A Tietze szindróma általában csak szegycsontgyulladás mellkas kis szegycsontgyulladás terjed, míg a szívinfarktus az egész mellkasra, ezen kívül légszomj, szegycsontgyulladás és izzadás is jelentkezhet.

A bordaporcgyulladás tünetei

Diagnózis és kezelés A szindrómát nehéz diagnosztizálni, mert a tünetek nagyon hasonlítanak a szívinfarktushoz vagy az anginához, a mellkasi szegycsontgyulladás akkor jelentkezik, ha a szívizom nem jut elég oxigénhez. Nagyon hasonlítanak egyes tüdőbetegségekhez, rheumatoid arthritiszhez és kostochondritishez, szegycsontgyulladás hasonló fájdalom jellemezhet.

ízületi betegségek a játékterjerekben dimexid a térdízület fájdalmában

Az orvosok általában a panaszokból indulnak ki. Fizikális vizsgálatnál a mellkas megnyomására fájdalom jelentkezhet. Egyéb betegségek kizárására tesztet kell végezni a vizsgálatokhoz tartozik röntgen, ultrahangvizsgálat, MRI-vizsgálat, biopszia és EKG.

Tietze szindróma

Kezelés A tünetek általában nem komolyak és kezelés nélkül is gyakran elmúlnak. Néha már az is megnyugtatja a beteget, hogy nincs szívinfarktusa, hogy eltűrje a fájdalmat, amíg magától meg nem szűnik.

szegycsontgyulladás

A fájdalom és duzzanat lehetséges a térd melegítő kenőcsrel kenni alkalmasak a nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek pl. Ibuprofen Naproxen vagy Aspirin.

  • Hogyan lehet kezelni az ujjak deformáló artrózisát
  • Rögzíti a térdízületet
  • Sternotomia - Prof. Dr. Szabolcs Zoltán, szívsebész
  • Bordaporcgyulladás - Tünetek, okok és kezelés

Még vény nélkül kapható gyógyszer szedése előtt is meg kell kérdezni a gyógyszerészt, vagy az orvost, mert a már szedett gyógyszerekkel interakcióba léphet vagy más betegségeket ronthat.

Ha a szegycsontgyulladás nagyon erős esetleg a fájdalom és a duzzanat csökkentésére az ízületek környékére szteroid injekciót lehet adni néhány alkalommal a porc károsodása nélkül. Ajánlatos a sok szegycsontgyulladás, egy ideig a nehéz testi megterhelés kihagyása és a fájdalmas terület jegelése vagy melegítése.

Lásd még