Antikvárium-a hely ahol bármilyen témáról találunk könyveket-akár a napelemes rendszerekről is tájékozódhatunk

Olvasni jó. Természetesen nem mindenki szeret, vagy éppen nincs rá annyi ideje, amennyit az ember szeretne. Van, aki szívesebben néz meg egy filmet, van, aki inkább sportol, de van, akit az olvasásnál semmit nem köt le jobban és él hal a könyvekért. Már kiskorunkban próbálják velünk megszerettetni az olvasást, ott vannak például a kötelező olvasmányok, de tudjuk, hogy abban mi a rossz, hát persze, hogy a kötelező szó nem kellene elé. Már attól, hogy valami kötelező ellenszenvesnek tűnik. Ezért szerettem mindig inkább az ajánlott kifejezést.

Van, aki azért olvas, mert a könyv által egy teljesen más világba tud belecseppenni, van, aki mondjuk lefekvés előtt az elalvást segíti ezzel. Én személy szerint mindkét okból szeretek olvasni, azért kezdem el, hogy kicsit kikapcsoljak, de rendszerint arra kelek, hogy kiesik a könyv a kezemből. Így viszonylag sokáig tartana egy könyve kiolvasása ezért van, hogy az ebédszünetet is kihasználom erre a célra.

Manapság egyre népszerűbbek az elektronikus könyvek, az úgynevezett e-book olvasók virágkorukat élik. Én őszintén szólva, nem vagyok oda értük, teljesen más érzés egy igazi könyvet tartani a kezünkben, mint egy darab műanyagon lapozgatni, de biztos én vagyok a maradi. Szerintem egy könyv illatához semmi nem fogható.

Az olvasás szeretetét édesanyámtól örököltem, kiskoromban nagyon sokat mesélt nekem és nagyon sok mondókás könyvet fújtam kívülről is és úgy csináltam, mintha olvasnék.

A kötelező olvasmányokkal sem volt sosem bajom, mindig nagy örömmel láttam neki egy új könyvnek, sőt azokon felül is nagyon sok könyvet kivégeztem Nagyon hamar elfogytak otthon a számomra érdekes könyvek ezért beiratkoztam a városi könyvtárba. Nagyon sok különböző témájú könyvet elolvastam, az ezoterikától kezdve a történelmi témájú írásokat is végigbújtam.

A hobbim közé tartozik mostanában, hogy nem csak olvasom a könyveket, hanem elkezdtem gyűjteni is őket. Vannak olyan kötetek, amiket az ember hiába keres már könyvesboltban, mert már nem lehet kapni sajnos vagy, mert régi kiadásúak és csak kevés példányban adták ki őket. Ebben vannak segítségemre a különböző antikváriumok. Nagyon sok helyre vagyok feliratkozva az interneten is ahonnan folyamatosan kapom a hírleveleket. Vannak helyek Budapesten, ahova rendszeresen betérek, hátha valami kincsre bukkanok. Nagyon jól ismernek már engem ott, volt olyan, hogy szóltam mire van szükség és addig nem nyugodtak, míg valahonnan nem szerezték meg nekem.

Úgy körülbelül egy évvel ezelőtt elkezdtem természettudományi könyvekkel is foglalatoskodni és valahogy a látóterembe került a környezetvédelem, az éghajlatváltozás és elkezdtem ezzel mélyebben is foglalkozni. Elkezdett érdekelni, hogyan tehetnék én is érte és a környezetemet hogyan tudnám rávenni arra, hogy ha legalább egy kicsit is, de környezettudatosabban kezdjünk el élni. Rábukkantam egy könyvre, ahol a zöld energiatermelésről írtak, aminek a lényege, hogy nem szennyezi a környezetet. Ez azért jó különösen, mert kimeríthetetlen tehát megújuló energiaforrásról van szó. Kíváncsi voltam a napelemes rendszerek árára, hogy mégis mennyibe kerül, mennyire éri meg és mennyi idő után térül meg a befektetés. Az interneten találtam erre alkalmas kalkulátorokat, aminek segítségével ezt ki is számolhatjuk. Én azt gondolom, hogy aki megteheti, az igenis tegyen a környezetünk védelméért, de vannak itt egész apró dolgok, amiket ha minden ember gyakorolna, akkor legalább egy kicsit tudnánk az eleve rossz helyzeten változtatni vagy legalább bizonyos folyamatokat kitolni. Ezek a napelemes rendszerek ára mellett abszolút eltörpülnek, szóval még a pénzre se lehet fogni, csak egy kis odafigyelést igényel a dolog. Gondolok itt a szelektív hulladékgyűjtésre például, vagy, hogy ne folyassuk ész nélkül a vizet a csapból. Ezek apró dolgok, amit szerintem kutya kötelességünk lenne megtenni.