Antikváriumban jártam, és ott is ragadtam…

Anyumnak szerettem volna venni a múlt hónapban valamit a szülinapjára, mert a 60.-at töltötte. Olyan dologra gondoltam, ami a gyerekkorát idézi, szerettem volna, ha egy régi emléket tudtam volna visszahozni neki.

ausztriai munkákÉppen ezért mentem be egy budapesti antikváriumba, hogy szétnézzek és tudjak valami ihletet meríteni.

Amikor beléptem, egy idősebb úr fogadott, akiről már messziről látszódott, hogy biztosan nagy mesélős. Tudod, van az a tipikus idősebb úr, aki szívesen beszél bárkivel bármiről. Na, ő pontosan ilyen volt. Elmesélte nekem a boltja történetét, majd faggatásba kezdett. Segített ajándékot választani, így egy olyan festésű búgócsiga mellett döntöttem, mint amilyen az első játéka is volt. Sok sztoriban benne volt ez a játék, így tudtam, ezzel nem fogok tudni mellé lőni.

Károly bácsi kifaggatott rólam is…

Elmeséltem neki, hogy Ausztriában dolgozom már idestova 7 éve felszolgálóként. Egyből felcsillant a szeme, mert az unokája szeretne kimenni, dolgozni, de most végezte csak el a középiskolát, nem igazán van munkatapasztalata. Ezen kívül azt se nagyon tudja, hogy hogyan is kéne nekiállni egy ilyen dolognak. Mindezek mellett viszont jól beszél németül. 5-ös emelt érettségit csinált belőle, mint ahogyan azt Károly bácsitól megtudtam. Kérdezte tőlem, hogy nem tudnék-e segíteni Janikának állást találni. Mondtam, hogy sajnos nem, de tudok egy nagyon megbízható céget, akik ausztriai munkákkal foglalkoznak. Ez a cég nem más, mint a Tiroli Álláskereső. Náluk az a lényeg, hogy a pályázó tudjon németül és akarjon dolgozni. Sajnos vannak olyan emberek, akiken sehogy sem lehet segíteni, de Jani nem ilyennek tűnt.

Kérdezte Károly bácsi, hogy honnan tudom, hogy ennyire jó ez a cég és megbízható. Elmeséltem neki, hogy feliratkoztam a hírleveleikre, mert szerettem volna naprakész maradni minden ausztriai munkákkal kapcsolatos témában. Viszont egy nagyon jó barátomnak már ajánlottam őket, és a Tiroli Álláskereső segítségével jutott ki Ausztriába. Elmondása szerint nagyon profik voltak, ami az ausztriai munkákat illeti, teljesen képben vannak mindennel. Nagyon sok sztorit hallottak már, így eléggé felkészültek ahhoz, hogy szinte bárkinek tudjanak segíteni. Hangsúlyozom, szinte bárkinek. Sajnos annak, aki nem beszél németül és nem tud átmenni egy német nyelven folyó telefonos beszélgetésen, annak ők sem tudnak segíteni. Ez azért fontos, mert ez egy pályáztató cég, itt a pályáztatás során beszélni kell a munkaadókkal németül nem csak e-mailben, hanem telefonon is. Ez utóbbi szokott lenni a nagyobb kihívás, hiszen, írásban még tud segítséget kérni az ember egy levél megválaszolásához, de abban nem tud segítséget kérni, hogy telefonon más beszéljen a munkaadókkal. A munkaadók első körben a német nyelvtudás alapján fognak szelektálni, hiszen nekik nagyban megkönnyíti a dolgukat, ha nem kell elmutogatni az embernek, hogy mit és hogyan is kell csinálni, hanem egyszerűen csak elmondják neki, megérti, ha pedig nem érti meg, vissza tud kérdezni.

Sokan esnek abba a hibába az ausztriai munkákat illetően, hogy német nélkül akarnak kimenni, de így már szerintem neked is világos, hogy nem fog működni a dolog. Szerencsére nekem viszonylag könnyű dolgom volt, mivel egész életemben németet tanultam, jó a nyelvérzékem és sokat tudtam utazni német nyelvterületre is. Nem mindenkinek adatnak meg ezek a lehetőségek, de ettől függetlenül is fel lehet hozni azt a német nyelvtudást egy erős alap szintre, amivel már neki lehet indulni Ausztriának is.

Sokan ott rontják el, hogy magyarokkal akarnak együtt dolgozni, de ez nem minden esetben jó ám. Sőt! Szerintem egyáltalán nem jó, mert így a német nyelvet alig fogod gyakorolni, mert nem leszel rákényszerítve, illetve nem mindig jönnek ki jól a magyarok egymással külföldön. Mindenki örül, hogy megszabadult Magyarországtól és végre normális bérekért dolgozhat, ezáltal féltik a kinti állásukat, és sokszor bizony hajlamosak keresztbe tenni egymásnak, ami lássuk be, nagyon nem szép dolog egy honfitársunkkal szemben.

Én sose tennék ilyet, mert valószínűleg utána tükörbe se tudnék nézni, nem hogy együtt dolgozni még utána is az illetővel. Fontos az alázat, türelem, tanulni akarás és a kitartás, ami az ausztriai munkákat illeti. Nem szabad beképzeltnek lenni, és nem szabad azt se gondolni, hogy mi teszünk szívességet a világnak azzal, hogy kimegyünk Ausztriába dolgozni egy hotel konyhájába.