Az üzletben is padlófűtésre váltottunk

Akinek sok régi könyve van, az tudja, hogy mekkora kihívás lehet azokat megőrizni eredeti állapotukban. A legtöbben azt hiszik, a könyvek csak úgy elvannak a polcon, nem kell törődni velük, de ez nem igaz. A könyvek is nagyon sérülékenyek, és könnyű bennük kárt tenni. Bárkinek, akinek régi könyvei vannak, érdemes rájuk odafigyelni, de különösen igaz ez olyanokra, akik hivatásszerűen foglalkoznak könyvekkel, mint egy antikvárius. Nem mindegy, milyen környezetben tartod a könyveket.

Először is, döntsd el, hogy az adott régi könyvet sokat szeretnéd olvasni, vagy sem. Ha egy könyvet olvasni is szeretnél, fontold meg a digitális másolat készítését. Minden oldalt digitális fényképezőgéppel fényképezz le, vagy használhatsz egy régi könyvekhez tervezett fénymásológépet is. Miután ez megvan, a digitalizált könyvet ki is nyomtathatod, és a lapokat össze is kötheted.

Mielőtt megérintesz egy régi könyvet, mosd meg a kezed, és utána győződj meg róla, hogy teljesen száraz. A kezünkben lévő olajok lebonthatják a papírt és a tintát. Néhányan fehér pamut kesztyűt viselnek, de azzal nehezebb az oldalak között lapozni, és ez nagyobb valószínűséggel károsíthatja a könyvet. Óvatosan kell kinyitni a könyvet, és lehetőleg ne nyisd ki teljesen, hogy a gerinc ne sérüljön.

Lapozd át a könyvet, és távolíts el mindent, ami nem lehetne ott, mint a könyvjelzők, újságkivágások, fecnik, por és szennyeződések. Nagyon óvatosan kiporszívózhatod a port és a szennyeződéseket, de egy tiszta ecsetet is lehet erre használni, csak végig kell húzni a lapokon. Legyél óvatos, ha törékeny oldalakat forgatsz. Használhatsz egy vékony papírlapot az oldalak fordításához, ha a könyv túl finom.

Döntsd el, milyen gyakran lesz szükséged a könyvben található információkra. Ha gyakran használod a könyvet, és nem szeretnél digitális másolatot készíteni róla, úgy csomagold be a könyvet, mintha egy iskola füzet lenne, csak győződj meg róla, hogy levéltári papírt használsz. Ez irodaszereket áruló boltban is kapható.

Ha nem fogod használni a könyvet, csomagold be a könyvet, mint egy ajándékot, ismét használj levéltári papírt. Győződj meg róla, hogy a könyvborítót címkével is ellátod, írd rá a címet és a szerzőt. A könyvet ezután műanyag zacskóba is helyezheted, így nem lesz kitéve semmilyen szennyeződésnek.

Ha a könyved nagyon fontos (napló, családi biblia, egy nagy értékű könyv), készíts egy dobozt a kartonból, és ha a könyvek nem nagyon fontosak, akkor három vagy négy könyvet is helyezhetsz egy dobozba, akár egy cipődobozba is. Tárold a könyveket a dobozokban fektetve, és száraz, sötét helyen. A belső fiókok vagy könyvespolcok is jó helyek erre.

De ez csak a könyvek védelmének egyik tényezője, mert az is nagyon lényeges, hogy abban a szobában, ahol a könyvek vannak, milyen a levegő. Ha túl párás, akkor a lapokon megjelenhet penész, elszíneződhetnek, akár az egész könyv is tönkre mehet, elengedhet a ragasztó, és széthullhat. Egy penészes könyv elveszti az értékét, és egy antikvárius se tud vele mit csinálni. Tehát a hideg, nedves levegő sem tesz jót nekik, de a túl meleg levegő sem. A hagyományos fűtési rendszerekkel meg az a gond, hogy annál ugye radiátorok vannak a helyiségben, és azok közvetlen közelében nagyon meleg van, de tőlük távolabb meg van, amikor hideg. Vagyis nem egyenletes a hő elosztása. Nálunk az antikváriumban is radiátorok vannak, azokkal pont ez a probléma. Ami pont előtte van polc, az nagyon felmelegszik, ami nem tesz jót a könyveknek. A radiátortól távolabbi sarkokban meg hidegebb meg nedvesebb a levegő, és ott penészes is a fal. Ezért próbáltam valamilyen megoldást találni erre a problémára, korábban például a napelemes rendszerekre is így találtam, erről itt írtam is. Ekkor akadtam rá az elektromos padlófűtésre, amit már mások is ajánlottak.

A hagyományos fűtési rendszerek, mint például a radiátorok és a hőszivattyúk, nem hatékonyak, és ráadásul sok helyet elfoglalnak a térből. A belsőépítészek ezt a problémát ismerik, és amennyire csak lehetséges, elkerülik ezeket a rendszereket, főleg, ha egy új építésű házról van szó. Padlófűtéses rendszerekkel otthonodnak minden négyzetméterét úgy használhatja az ember, ahogy azt szeretné használni.

A központi fűtés rendszerének nem hatékony a hőelosztása, és elősegítheti az ablakok, falak, a mennyezet és tető által történő hőveszteségét. A hagyományos fűtési rendszerek egyenetlen hőelosztása szükségessé teszi a helyiségek túlmelegítését, és ez pedig elvesztegetett energiát jelent, ami azt is jelenti, hogy akik így fűtenek, azok pénzt is pazarolnak. Az elektromos padlófűtés mérsékelt hőmérsékletet biztosít a szoba egészében, sokkal gyorsabban, mint egy szabványos központi fűtési rendszer. Így sokkal egyenletesebb és hatékonyabb a hőelosztása.

Alacsony üzemi hőmérséklete miatt az elektromos padlófűtés kényelmes és egyenletes hősugárzást biztosít az egész padlófelületen, így egész otthonodat fűtheted a padlón keresztül. Egyszerűen programozd a termosztátot olyan hőmérsékletre, amilyet szeretnél. Ha padlófűtést használsz otthonod elsődleges hőforrásaként, a hideg padlófelületekkel nem kell többé számolnod. Nem kell attól félned, hogy felfázol a fürdőben, akár a csempén is mászkálhatsz mezítláb, mert mindig meleg lesz.

A padlófűtés biztonságos és esztétikus, mert teljesen láthatatlan, az elektromos padlófűtési rendszer a padlófelület alatt fekszik, és ezért nem kell a csúnya radiátorokat nézned. Az, hogy az elektromos padlófűtési rendszerek gyors és egyenletes hőeloszlást biztosítanak, az optimalizálja az energiaköltségeket is. Az állítható termosztát segítségével a hőmérséklet könnyen és pontosan szabályozható, így energiamegtakarítás érhető el. Az elektromos padlófűtés jellegéből adódóan egészséges úton melegíti az otthonod, és külön előny, hogy mivel nem a levegőt melegíti és azt keringeti, nem keringeti a levegővel a port és az allergéneket, így az asztmásoknak is nagyon előnyös. A padlófűtés javítja a beltéri levegő minőségét.

Ez önmagában is nagyon sok előny, de végül az antikváriumba azért választottam a padlófűtést, mert így egyenletes meleg lesz az egész üzletben, nem lesz olyan, hogy az egyik sarokban forróság lesz, a másikban meg hideg és nedves lesz a levegő. Nem kell attól sem félnem, hogy a penész miatt tönkre mennek a könyvek. Minden része az üzletnek ugyanannyi meleget kap, ez a vásárlóknak is kellemesebb.

A másik nagy előny, hogy így nincs szükség nagy és otromba fűtőtestekre, amik elveszik a helyet. Így akár egy új könyvespolcot is berakhatok az üzletbe, és sok más dologra is felhasználhatom a felszabadult helyet.

A padlófűtés szerelés egyébként nagyon egyszerű volt, hamar megoldotta az a cég, akiket hívtam, és jó munkát végeztek. Kifejezetten megbízhatónak találtam őket. Ráadásul ez a cég 15 év garanciát ad az általa beszerelt fűtési rendszerre. Ráadásul óriási rumlival sem jár, úgyhogy ha valaki amúgy is gondolkozik azon, hogy kicseréli a padlóburkolatot, akkor kifejezetten ajánlom, és amúgy a padlófűtésre is szinte bármilyen burkolatot rá lehet rakni. Az biztos, hogy az antikváriumban sokkal kellemesebb lett tőle a légkör.