Iker babakocsi akkor és most

testvér babakocsiEgy régi könyvet lapozgatva akadt meg a szemem egy furcsa illusztráción. A képen egy fiatal nő egy talicskaszerű fatákolmányt tolt, amin belül két, egymással szemben lévő ülés volt, akár egy csónakban. Elsőre valami játszótéri rugós libikóka jutotta róla az eszembe. Aztán elolvastam a hozzá tartozó szöveget, és kiderült, hogy amit látok, az nem más, mint egy régi iker babakocsi a XX. század elejéből.

Annyit változott azóta minden, hogy fel sem ismertem a gyerekhordozó elődjét. Pedig egy barátom családjában nemrég születtek ikrek, hozzájuk is most került új testvér babakocsi, de az semmiben sem hasonlít erre a képen látott régi darabra. Az a babakocsi szuper ergonomikusnak tűnik, hatalmas felfújható kerekekkel, amiken minden bizonnyal nagyon kényelmes az utazás. Ráadásul ezek az új babakocsik olyan szépek! Különböző színekben, mintákban kaphatóak, és sok nem semleges kivitelezés is kapható. Ilyet vettek az ismerősömék is, mert náluk egy fiú és egy kislány született egyszerre. Ők egy fekete alapon fehér pöttyös verziót választottak, amihez rengeteg kiegészítő is járt. Nem gondolom, hogy a régi, fa testvér babakocsi esetében ez elmondható.

Még egy nagy különbség, hogy manapság már jellemzően egy irányba néznek a gyerekek a babakocsiban, akár egymás előtt, akár egymás mellett helyezkednek el. A barátnőméknél egymás mellett vannak a babák, így a szülő egyszerre tudja figyelni mindkét csöppséget. Külön kosár van nekik, így egymást nem zavarják, de mégis végig egymás mellett lehetnek. Persze érthető, hogy régen inkább úgy oldották meg a kicsik szórakoztatását, hogy egymásnak társaságot tudtak biztosítani, de nem biztos, hogy szerencsés, ha az egyik gyerek háttal van a szülőnek, míg a másik vele szemben.

Bár a régi könyvek és tartalmuk láttán sokszor elfog a múltba való vágyódás, azért örülök, hogy a világ ilyen téren is ennyit fejlődött. A modern babakocsik sokkal kényelmesebbnek tűnnek, ezek már nem fából készültek, hanem valamilyen könnyűfém szerkezetűek, napellenzővel és párnázott belsővel. Ezért lehet, hogy a képre tekintve elsőre valamiféle gyerekjátéknak néztem az amúgy funkcionális testvér babakocsit ebben a századforduló korabeli magazinban.