Könyvek által tájékozódom a világról, de néha az internet segítségét is igénybe veszem

Ha tehetném, egész nap csak olvasnék. Ez az a tevékenység, ami engem teljesen kikapcsol, és megnyugtat. Sokan mondják, hogy nem lesz ennek a sok könyv bújásnak jó vége, mivel így örökre álomvilágban ragadok, és soha nem fogom igazán élni a hétköznapi életemet. Talán igazuk van. Sokszor megfordul az is a fejemben, hogy nem is biztos, hogy szeretném azt élni. Úgy érzem, hogy nem történik velem igazán semmi fontos és érdekes. Szóval igen lehet, igazuk van a többieknek, és tényleg a könyvek világába menekülök a valóság helyett. Úgy élek, mint egy egyszerű kisvárosi polgár, pedig a lakásom Budapesten van, az is a belváros szívében. Mégsem tudnak megérinteni a környezetemben zajló dolgok. Nem zavarnak a hangoskodó fiatalok, akik reggelig buliznak és élvezik az életet. Tényleg, egyáltalán nem zavar, ugyanakkor nem is vágyódom közéjük. Sokszor reggelente panaszkodnak a szomszédok, hogy ismét egy éjszaka, amit nem tudtak átaludni. Ilyenkor mindig megkérdezik, hogy én hogy bírom ezt és elcsodálkoznak azon, hogy kipihentnek ítélnek. Erre én mindig azt felelem, hogy mindennek a titka az olvasás, hiszen én ilyenkor teljesen kikapcsolok, szinte meg sem hallom magam körül a világ zaját. Ekkor talán még inkább bolondnak néznek, mint amikor azt tapasztalják, hogy nem vagyok hulla fáradt.

A legtöbb könyvemet antikváriumokból szerzem be. Akár több órát is el tudok tölteni egy ilyen helyen, mígnem kiválasztok magamnak minimum öt könyvet, de ez tényleg csak a minimum. A kedvenc műfajom a kalandregény, de mondhatni „minden evő” vagyok. A tudományos könyveket is szeretem, valamint a verseket, bár ezeket a legkevésbé. Csodálom és szépnek tartom őket, de nem tudják olyan sokáig lekötni a figyelmemet. Valamint éppen akkora rajongást mégsem érzek irántuk, mint mondjuk egy regény iránt. De a tudományos könyveket is szívesen „fogyasztom”. Nem jártam egyetemre, mégis úgy érzem, hogy lehet, többet tudok, mint egy egyetemen kikupálódott ember. Nagyon sok professzor könyvét olvastam már, ráadásul különböző tudomány területekről tájékozódtam. Általában azok, akik egyetemet végeznek csak egy területen jártasok, én azonban értek valamennyire a kémiához, fizikához, de még a biológiához is.

Gyakran kérnek a kollegáim tőlem különböző tanácsokat. A téma mindig változó, de általában sikerül hasznos információval szolgálnom. Többnyire nem tudom egyből a kérdéseikre a választ, de maximum egy héten belül fényt derítek a problémájukra. Általában tudom, hogy nagyjából honnan kell tájékozódnom, és ha nekem nincs is meg az a könyv, akkor is hamar utána tudok járni. Sokkal jobban szeretem a kézzel fogható könyveket, mint az elektronikus formájúakat, azok számomra igen személytelenek. Ettől függetlenül van, amikor használatba veszem őket, illetve én is egyre többet tájékozódom az interneten.

A legutóbb azzal a problémával állt elő az egyik kollegám, hogy arra kérte a felesége, hogy hegesszen meg a ház körül egy-két dolgot, azonban neki nincs erre eszköze, illetve annyira nem is ért a dologhoz. Először kölcsön adtam neki az egyik könyvemet, amely konkrétan az ilyen barkácsolás, és ahhoz kapcsolatos témakörökkel foglalkozik. Arra is emlékeztem, hogy külön fejezet szól a hegesztésről, szóval biztosan megoldást talál majd a problémájára. Pár nap múlva visszajött és közölte velem, hogy ez egy remek könyv volt, nagyon sokat tanult belőle, már csak azt nem tudja, hogy honnan szerezze be a hegesztéshez szükséges corgon gázt. Mondtam neki, hogy sajnálom, de ebben nem tudok segíteni. De aztán addig rágta a fülemet, és olyan ártatlanul nézett rám a hatalmas kék szemeivel, hogy végül meglágyult a szívem. Erre a problémára azonban már tényleg nem kereshettem megoldást a könyvekben, ezért az internetet hívtam segítségül. Hamar találtam is egy oldalt, ami különböző gázokkal foglalkozik, beleértve a corgon gázt is. Másnap megmutattam a kollegámnak, hogy együtt döntsünk arról, hogy lerendeljük-e. Jó is volt, hogy segítettem neki, mivel ő egy idősebb bácsi és nagyon fél az ilyen elektronikus úton működő dolgoktól. Megnéztük és láttuk, hogy több méretű palackot forgalmaznak, az öt literestől kezdve, egészen az ötven literesig. Látszik a képeken is, hogy minőségi palackokról van szó, egy kisebb méretű pedig igazán könnyen hordozható és kisebb helyen is elfér. Ár érték arányban is kibírható, ráadásul, ahogy telefonon tájékoztattak bennünket sok ideig elég egy-egy palack tartalma, és ha kiürülne, akkor lehetőség van a cserére, ugyanis többek között corgon palack cserével is foglalkoznak. A kollegám hamar meggyőződött arról, hogy innen kellene rendelnie, de azért még a végső simításokat is rám bízta. Szívesen segítettem neki, hiszen szerintem is megéri a Gázpalackfutártól rendelni. A megrendelés telefonon keresztül zajlik és Budapest, valamint annak 20 km-es körzetébe ki is szállítják. Pár napon belül ki is szállították a kollegámnak a corgon palackját, aki vidáman és nagy lelkesedéssel mesélte, hogy már ki is próbálta a terméket és teljes mértékben meg van vele elégedve. Hosszú hálálkodás után, megígérte nekem, hogy a segítségemért cserébe megtanít engem is hegeszteni. Végül is a későbbiekben lehet, hogy a hasznomra fog válni ez a gyakorlati tudás, így elfogadtam az ajánlatát.

Szerintem igen is jó dolog sokat olvasni, és ez által tájékozottnak lenni a világ dolgairól. Lehet kicsit zárkózott vagyok, de ettől függetlenül mindig szívesen segítek azoknak, akik erre megkérnek.

Ha tehetitek ti is segítsetek másoknak, mivel egy nagyon felemelő élményt tud nyújtani.