Mi lesz az antikváriumok jövője az internet korában?

A régi könyvekkel telirakott polcok között sétálva gyakran gondolkozok el azon, hogy vajon meddig lesz még szüksége az embereknek könyvekre? Úgy értem igazi, kézzel fogható könyvekre. Mert a könyvet, mint műfajt nem lehet eltörölni, a rádió, film, a képregény mind hiába próbálta már eddig.

Ma viszont már abban a korban élünk, amikor minden elérhető online, és nem csak a könyvek, de a filmek is. Könyveket soha nem szoktam interneten keresztül olvasni, ellenben a filmekhez teljesen másképp állok. Van egy kedvenc online filmnézős oldalam, a mozi.ma, ahol gyakorlatilag minden filmet megtalálok, legyen szó akár egy 2019-es amerikai kasszasikerről, vagy egy 1965-ös magyar játékfilmről. Ahogy az oldal is hirdeti magát: Online filmek -Teljes filmek magyarul! Ebből is látszik, hogy nem csak hogy egész estés mozikat találok a kínálatban, de mindezek magyar szinkronnal is elérhetőek azok számára, akik nem akarnak a feliratokkal küzdeni.

Meglepő lehet, de én is az a típus vagyok, aki nagyon nagyra becsüli a magyar szinkron eredményeit. Kevés olyan ország van rajtunk kívül, aki ilyen szinten űzi a filmszinkronizálás művészetét, mint mi, magyarok, és mikor online filmeket nézek, mindig meg kell állapítanom, milyen hihetetlenül komoly munka rejtőzik egy-egy lefordított mondat mögött.

Egy időben én is fordítottam könyveket, úgyhogy tudom, milyen nehéz egyes esetekben megtalálni a megfelelő szavakat, amik tökéletesen hozzák vissza az író eredeti elképzelését – na, milyen nehéz lehet ezt úgy megcsinálni, hogy még szájra is kell illeszteni a szöveget! Minden alkalommal azt próbálom kitalálni filmnézés közben, hogy vajon mi lehetett az eredeti, angol szó, vagy mondatrészlet, amit a színész mondott, és mindig elismerően bólogatok, amikor felismerem a fordítók frappáns megoldásait.

Na, de tegyük félre a szinkront, és térjünk vissza az alapkérdéshez: hova juthatunk még el a jövőben? A mozi.ma-hoz hasonló oldalak szép lassan teljesen ki fogják sajátítani a filmpiacot, és elvesznek minden lehetőséget a mozik elől? Ezt azért nem hinném, bár látom, hogy az online filmek iránti igény és érdeklődés továbbra is töretlen. De ahogy a könyvolvasás sem tűnt el, úgy a moziba járás sem fog a jövőben. Persze, kicsit csökken a népszerűség, hiszen egy filmet minden második ember az otthona kényelméből, ingyen szeretne megnézni, de ettől még a filmszínházaknak megmarad az az egyedi hangulatuk, ami miatt érdemes lesz jegyet váltani.

10 filmből 8-at én is online nézek meg, 2-őt viszont moziban. Pontosan miket? Azokat a darabokat, amik egyrészt mozivásznat érdemelnek (vagy épp 3D-sek), másrészt, amikre nem akarok a premiernél tovább várni. Nagyon ritka, de bizony előfordul, hogy egyes filmekre már hónapokkal korábban megveszem a jegyet, főleg akkor, ha mondjuk egy szívemhez közel álló regény megfilmesített változatáról van szó. Minden más esetben azonban az online filmek oldalán állok, és egy olyan weblapról válogatok, ami őszintén tudja így hirdetni magát: Online filmek -Teljes filmek magyarul!

Online filmek -Teljes filmek magyarul!

A legjobb, hogy a mozi.ma már előre kiteszi azokat a filmeket is, amik még ki se jöttek, hogy tudjam, miknek az online megjelenésére várhatok a közeljövőben. Több filmnek is már most a rajongója vagyok, pusztán azért, mert megláttam a plakátját a főoldalon, és alig várom, hogy megnézhessem őket. És attól, hogy az online filmek hatása egyre nagyobb, még nem fog megrendülni a piac, és ha a filmipar megmarad, akkor a könyvkiadás sem tűnhet el egyhamar. Ahol pedig könyv van, ott antikvárium is van, tehát nincs mitől tartanom a jövőre nézve.