Modern és régi keveredése: Egy vitaminokkal foglalkozó könyv került a kezembe és elindított egy gondolatmenetet.

A könyvek jelentősége az idő múlásával folyamatosan csökken. Míg korábban fő szórakozási mód volt az olvasás, mára átvette szerepét a multimédiás eszközök garmadája, nem igen lehet megmagyarázni egy gyereknek már, hogy miért jó könyvet olvasni. Egy ismerősöm mesélte, hogy könyvet adott a pici gyereke kezébe, és ő elkezdte simogatni a lapot, mint ha érintő képernyő lenne. Mert akarva vagy akaratlanul, de hamarabb van a gyerekek kezében okos eszköz, mint meséskönyv. Nem az én tisztem eldönteni, hogy ez most jó vagy rossz, talán egyik sem. Haladni kell a korral, ez kétségtelen, de én fontosnak tartom azt is, hogy őrizzük a hagyományokat és ismertessük meg gyermekeinkkel azokat a szokásokat, amik nekünk is jók voltak egykor, még ha régi szokások is azok.

Itt van például egy könyv, mostanság került a kezembe, és ennek kapcsán jutott eszembe az egész gondolatmenet. Ez a könyv arról szól, hogy melyik élelmiszer mennyi vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és hogy hogyan kell kiszámolni, hogy az ember szervezetének tulajdonképpen mennyire van szüksége. Elkezdtem gondolkodni, hogy manapság ki keresne egy ilyen információt könyvben, mikor nem csak hogy mindent meg lehet találni az interneten egy pillanat alatt, de egy ugyan olyan másik pillanat alatt még egy doboz eurovit multilongot is lehet mellé rendelni, amit egy két napon belül ki is szállítanak. Pedig annak idején milyen jó szolgálatot tehetett ez a könyv az egészség megtartásához. És milyen nagy munka lehetett megírni. Ha másért nem is, de tiszteletből is érdemes az embernek a kezébe venni, és átforgatni, magába engedni a tudást, amit a lapja rejtenek.

Ha lesznek gyerekeim, ők biztosan szeretni fognak olvasni, mert megtanítom őket a könyv tiszteletére. Nem csak azért, mert antikváriumunk van, hanem azért, mert a könyv az ember lelkét simogatja, ad neki valami pluszt, van benne valami olyan magasztosság, amit egy gép nem tud vissza adni. ezzel nem azt mondom, hogy nem fognak gépeket használni, csak azt, hogy a modernitást lehet vegyíteni a régi, néha elavultnak tűnő világ értékeivel.

eurovit multilong